Patricia OnLine

– en weblog

Lister, lister og lister

af Patricia @ 13:48 pm — mandag, 13. oktober 2003
Kategoriseret under: bøger

Måske er det bare fordi jeg er særlig opmærksom på bøger lige nu, men jeg synes efterhånden der snakkes meget om lister alle vegne, især i forbindelse med bøger. Lister over de 100 bedste romaner gennem tiden eller de 100 mest udfordrende bøger.

Hvordan kan det være at der findes anerkendt litteratur og ikke anerkendt, dvs. bøger du helst ikke skulle være stolt over at læse?

Personligt læser jeg de bøger som jeg har lyst til at læse. Ja, det betyder at jeg læser en masse “trash” og nej, ikke alle bøger jeg har læst er lige gode. Jeg har også læst bøger fra listen over 100 bedste romaner gennem tiden, der er keeedelige og jeg ikke har lyst til at anbefale.

Jeg tror at min pointe er, at uanset hvilken kategori bog jeg læser, så læser jeg den fordi den har noget, der giver mig lyst til at læse den. Jeg foretrækker den der forventningens glæde ved udsigten til at læse, fremfor “bare jeg snart var færdig med denne, så jeg kan komme i gang med en anden bog” fornemmelse. Og derfor læser jeg ikke bøger fordi de står på en liste med anerkendte forfattere. På min reol er der plads til
– Clive Barker og Jim Butcher
– Ernest Hemmingway og Nick Hornby
– Marian Keyes og Stephen King
– Neal Stephenson og John Sandford
– uanset hvilken liste de figurerer på. Bare bogen tiltaler mig.

Og jeg føler mig ikke som hverken et bedre eller dårligere menneske ved at læse det jeg har lyst til. Det gør mig bare glad.

1 kommentar

753

Kommentar af Ole

onsdag, 15. marts 2006 @ 17:20

Der er ikke nogen (med undtagelse af anmeldere, der bliver betalt for det), der gider læse en dårlig bog. Hvis du læser en bog der er betegnet ‘trash’, og du synes bogen er god, ja så er du åbenbart ikke enig med dem, der har benævnt den ‘trash’. Så simpelt er det. Min erfaring er, at hvis *alle* andre (eller i hvert fald de, hvis mening jeg normalt deler) synes en bog er dårlig, og de giver eksempler herpå i anmeldelsen/omtalen, så er der stor sandsynlighed for, at jeg også vil synes den er dårlig. Og så gider jeg ikke spilde min tid på at se, at de faktisk havde ret. Livet er simpelthen for kort til dårlige bøger.

Derfor mener jeg at “top 100-lister” over bøger er af det gode, ligesom jeg også er for et kultur-kanon. Ikke som et diktat af hvad man *skal* læse, men som en hjælp til at finde ud af hvad man formentlig selv vil synes er godt. Jeg bruger dem ikke blindt, heller ikke anmeldelser. Fx Harry Potter-bøgerne: super anmeldelser, men genren tiltaler mig ikke. Så jeg læser dem ikke. Men hvis der er en genre, der tiltaler mig, venner anbefaler bogen, gode anmeldelser – så er der stor chance for at jeg også selv vil synes om bogen.

RSS feed for comments on this post.

Beklager, det er ikke muligt at skriv kommentarer til indlæget pt.